Bericht

De Vernieuwde Stad organiseert symposium 'De Buren van Statushouders'

06-10-2016

Op dinsdag 29 november organiseert De Vernieuwde Samen samen met adviesbureau Van Nimwegen een symposium over de huisvesting en integratie van statushouders. Samen gaan we met elkaar op zoek naar de kansen die kunnen ontstaan uit de synergie tussen wonen en integreren. We luisteren eerst naar verschillende statushouders en voormalig vluchtelingen. Waar loop je als nieuwe Nederlander nu tegen aan? Wat heeft je gesterkt? Wat heb je van ons nodig en wat kun je zelf bijdragen? Vervolgens praten we met (ervarings-)deskundigen en delen we persoonlijke inzichten.

 

Doel

We denken er allemaal wel eens aan. Opnieuw beginnen. Toch zijn er maar weinig mensen die het echt doen. Maar wat als het geen keuze is. Omdat je moet vluchten naar een voor jou onbekend land. Hoe begin je dan opnieuw? Om je thuis te voelen is meer nodig dan alleen een dak boven je hoofd. Sociale contacten, taal en werk zijn minstens zo belangrijk. Kan het een het andere versterken?

Het doel van de middag: inzicht krijgen in hoe je als huisvester het verschil kunt maken

 

Programma
 

50% van de zaal bestaat uit nieuwkomers, de andere helft uit professionals van corporaties, gemeenten en hun partners. Het perspectief van de statushouder staat centraal. Het programma biedt volop gelegenheid om met elkaar het gesprek te voeren. Maar we gaan vooral luisteren naar elkaar, in de hoop dat we iets mee naar huis nemen dat we nog niet hadden. Dit doen we onder leiding van Fidan Ekiz, journaliste, documentairemaakster en tafeldame DWDD.

Met bijdragen van:

Joost van der Hel, initiatiefnemer Refugee Start Force. Een sociaal en professioneel netwerk dat zich richt op het versnellen van de integratie van nieuwkomers. "Een simpele kop koffie kan het verschil maken in het leven van een vluchteling."

Maarten Smidts, projectdirecteur Platform Opnieuw Thuis. Het kennisplatform over huisvesting en integratie van statushouders. Stimuleert innovatieve oplossingen en jaagt aan.

Tjerk Gualthérie van Weezel, redacteur de Volkskrant. Focus op woningmarkt, woningcorporaties en actuele stedelijke problematiek. Columnist in Tijdschrift Sociale vraagstukken.  

Joke van den Berg, directeur Strategie en Wonen, Woonwaard. Initieerde een huisbezoekentraject voor mensen die nieuw komen wonen in de wijk. Koppelt partners aan hulpvragen. Voormalig vluchtelingen voeren de gesprekken.

Leon Bobbe, directeur Woonstichting De Key. Voorzitter van de werkgroep huisvesting statushouders De Vernieuwde Stad. Startblok Riekerhaven.

Huurders en wijkbeheerders van woningcorporaties

Het symposium is speciaal voor leden van de De Vernieuwde Stad, en ook niet-leden en introducées zijn van harte welkom. Meer informatie vindt u op de website van het symposium. 

Het symposium is speciaal voor leden van de De Vernieuwde Stad, en ook niet-leden en introducées zijn van harte welkom. Meer informatie vindt u op de website van het symposium. 

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Klik hier voor een analyse van dilemma's en ervaringen van corporaties van De Vernieuwde Stad.Terug naar het overzicht

Terug naar overzicht