Jubileumcongres

Jubileumcongres De Vernieuwde Stad

Vrijdag 13 mei 2022

 

Hoe zorgen we ervoor dat het wonen van de toekomst nu ons vertrekpunt is? Wat is nodig om antwoord te geven op maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming, werken aan inclusieve wijken en het bouwen van voldoende woningen? Hoe zorgen we voor flexibiliteit om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen die wij nu nog niet kennen?

De Vernieuwde Stad bestaat 20 jaar en dat vierden we met de focus op de toekomst. Met vooruitstrevende inzichten, vernieuwende ideeën en verdiepende gesprekken.

Bekijk hieronder de impressie van het congres.

 

 

Opzet van het jubileumcongres

Curator Maarten Hajer (Universiteit Utrecht, Urban Futures Studio), duurzaam ontwikkelaar Trevor Graham (Urbanisland), ontwikkelaars Nicole Maarsen (Home.Earth) en Jacco Sterkman (ERA contour), en coauteurs van het boek 'Neighbourhoods for the Future'  Edwin Buitelaar (Planbureau voor de Leefomgeving) en Martijn van den Hurk (Universiteit Utrecht) deelden hun inzichten over vernieuwende steden. Onder leiding van dagvoorzitter Ruben Maes ging het gesprek op het podium en aan de tafels over vernieuwing, radicale ambities en het behoud van waarde in de wijk.

In zijn Future Speech nam Maarten Hajer ons mee naar 2042 en blikte hij terug op wat we in de afgelopen 20 jaar hebben gedaan om wijken toekomstbestendig te maken. Hij sprak in dat verband over de planologie van de 'bevrijdende beslissingen'; we gingen zaken echt anders doen en ontwikkelden als sector een duidelijk verhaal.

Het gesprek aan de tafels ging veelal over de rol van bewoners. We zouden 'scharreltijd' moeten nemen om vaker door de wijk te lopen, te kijken en gesprekjes te voeren met bewoners.