Leren van de wijk

In de podcast Wijkwandeling en de Wijklabs is de stadswijk de leeromgeving om te ontdekken welke impact het verhaal van de wijk heeft in de bouwplannen voor een goede stad- en welke kansen dat biedt. 

 

Podcast Wijkwandeling

Stadmaker Floor Ziegler gaat in de wijk Kruiskamp in Amersfoort in gesprek met mensen op straat, in de hoop pure verhalen te vangen. Wat vinden bewoners van hun wijk, hebben ze ideeën voor de toekomst of willen ze juist herinneringen van vervlogen tijden delen? 

In de podcast Wijkwandeling stelt Floor Ziegler vragen die woningcorporaties minder snel zullen stellen- of minder goed kunnen stellen. Wat in jouw wijk maakt je blij en waarom? Als je naar de toekomst kijkt, wat maakt je dan bang als het gaat om wonen in deze wijk? Wat maakt deze wijk tot JOUW wijk? Is de wijk je thuis of alleen plek waar je huis staat? Als alles zou kunnen, hoe zou jij dan je wijk inrichten? 

Met deze podcast willen we inspireren om de wijk in te gaan - waar dan ook in Nederland. Om te zien en te horen wat er speelt, wat er opvalt en hoeveel ideeën en kansen er op straat liggen om samen te bouwen aan de wijken van de toekomst. 

Je kan de podcast beluisteren op Spotify of Apple Podcast.

 

De Wijklabs

Waar en wanneer

De Geitenkamp - Arnhem
18 januari en 8 februari

De Oude Molenbuurt - Assen
20 januari en 8 februari

De Pupillenbuurt - Rotterdam
20 januari en 8 februari

 

Wijklabs in Arnhem, Assen en Rotterdam

 

De Vernieuwde Stad is zelf ook de wijk ingetrokken. Vanuit De Vernieuwde Stad zijn drie groepen met werknemers van woningcorporaties in drie wijken verdeeld over Nederland op onderzoek uitgegaan. Gewapend met het sociaal-ecologisch raamwerk van Maarten Hajer en praktijkopdrachten beleefden zij de wijk door hun eigen ogen en die van bewoners, winkeliers, zorgverleners, ambtenaren en andere actoren in de wijk.   
  
De Wijklabs vonden plaats in:

  • De Geitenkamp - Arnhem
  • De Oude Molenbuurt - Assen
  • De Pupillenbuurt - Rotterdam

 

Lees hier de inzichten van alle deelnemers die zij hebben opgesteld tijdens het pre-congres.

Tijdens de Wijklabs hebben de deelnemers allemaal observaties gemaakt die ze graag met elkaar en u delen. Klik snel op de linkjes om de verslagen van de Wijklabs te lezen.

  • De Geitenkamp: Wijklab 1 en Wijklab 2.
  • De Oude Molenbuurt: Wijklab 1 en Wijklab 2. Bekijk hier ook de foto's van het Wijklab in de Oude Molenbuurt.
  • De Pupillenbuurt: Wijklab 1 en Wijklab 2. Bekijk hier ook de foto's van het Wijklab in de Pupillenbuurt.

 

Wil je zelf een Wijklab organiseren? Download dan hier de handleiding die je hiervoor kan gebruiken.