Dagvoorzitter is Hasna El Maroudi. Hasna is journalist, presentator en columnist. Rode draad door haar werk zijn progressieve, maatschappelijke thema’s, waaronder het woonbeleid in Nederland. Zo presenteerde ze Studio Stadmaken en schrijft ze in de NRC regelmatig over haar thuisstad Rotterdam.
De overige sprekers zijn:
- Melissa Koutouzis. Melissa weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om een woning te krijgen, maar werd co-initiator bij het Woonprotest toen ze zag hoe moeilijk ouderen en mensen in een kwetsbare situatie aan een sociale huurwoning komen. Ze staat nu vooraan om mee te denken over het nieuwe woonbeleid.
- Jantine Kriens. Als lid van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur en commissaris bij Hef Wonen, kent Jantine de ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Daarnaast maakte ze zich van 2010 – 2014 als wethouder in Rotterdam sterk voor toegankelijke woningen voor iedereen.
- Hedy van den Berk. Sinds vorig jaar juli is Hedy voorzitter van De Vernieuwde Stad. Ze is daarnaast bestuursvoorzitter bij woningcorporatie Havensteder. Vanuit het motto ‘Minder ik, mee wij’ pleit zij ervoor om samen heldere ambities te formuleren om zo de kans op succes te vergroten.
De werksessies
- Gebiedsontwikkeling anno nu en in de toekomst
Martine van der Griendt van BPD hield een korte presentatie over de complexiteit van gebiedsontwikkeling en Maarten Castelijns van architectenbureau Rijnboutt dook in de historie om te laten zien hoe belangrijk het is om na te denken over wat we bouwen, want het staat er wel 100 jaar. Vervolgens legden zij de groep een aantal lastige dilemma's voor over de rol van corporaties bij gebiedsontwikkeling. Bijvoorbeeld over de vraag of je gaan voor lokaal maatwerk of fabrieksmatig en grootschalig en over de vraag of corporaties nog wel eigen ontwikkelafdelingen moeten opbouwen of meer moeten samenwerken met ontwikkelaar. Kiezen moest, maar er waren ook veel tussentijdse overlopers en verhitte discussies. - De stem van de woningzoekende
Jacco Maan (Vidomes) en Christopher Baan (Woonin) legden de aanwezigen ideeën voor uit een van de Werkplaatsen van DVS over hoe je de stem van woningzoekenden kunt meenemen in gebiedsontwikkeling. Daarin zitten eigenlijk drie aspecten: hoe kom je meer te weten over de woningzoekende (data), hoe geef je de woningzoekende een gezicht en hoe breng je hem in positie, daar waar het nu vooral de zittende bewoners zijn die een formele stem hebben. Het meeste discussie was er over de vraag of je moet inzetten op formalisering van de stem. Daarover waren de meningen verdeeld, want formaliseren betekent ook weer meer regels. - Hoe maken we sterke woongemeenschappen?
Met een inspringtheater gingen de deelnemers o.l.v. Bastiaan Stafhorst (Woonin) en Eeke van der Wal (Parteon) aan de slag om te definiëren wat nu het ambacht van de volkshuisvesting behelst. En wat zijn de ingrediënten voor veerkrachtige buurten? - Flexwonen onbetaalbaar? Dacht het niet!
Er wordt niet snel genoeg gebouwd om de woningnood op te lossen. Flexwoningen kunnen snel gebouwd worden, maar lijken onbetaalbaar door de korte exploitatietermijn. Door samen met corporaties, gemeente en zorgpartijen te kijken naar de totale opgave en de geldstromen kan flexwonen financieel uit, lieten Imke Mokveld (Volkshuisvesting Arnhem) en Niels Vlieg (Vidomes) zien. En laten we ook een andere term gebruiken voor het goedkoop klinkende flexwoning. Het zijn gewoon goede betaalbare woningen. -
Slimmer de bestaande woningvoorraad gebruiken
Mooi al die aandacht voor nieuwbouw, maar we vergeten de bestaande woningvoorraad. We kunnen woningen beter gebruiken. Méér mensen in hetzelfde huis of pand: wat kan er, wat gebeurt er, wat zijn ervaringen en wat kan slim(mer)? Frank Wassenberg van Platform31 nam ons mee in de wereld van hospitaverhuur, friendscontracten, optoppen, splitsen en nog veel meer. -
It takes two to tender
Langjarige exploitatie van een ontmoetingsruimte in complexen van corporaties met een wijkfunctie blijkt in de praktijk lastig. We zien in het land verschillende exploitatiemodellen, met elk voor- en nadelen. Verschillende doelen, belangen en financieringsstromen zijn vaak hinderend, zeker voor de langere termijn. Hoe komen we hierin verder? In ieder geval door te kijken hoe we elkaars belangen kunnen versterken. Dat vraagt wel dat we daar meer inzicht in krijgen. Rosanne Kamer (Woonzorg) en Johan Osté (Staedion) gingen daarover het gesprek aan met de deelnemers. Waar ben je precies van als corporatie? Ben je ook van welzijn of alleen van wonen?