Jaarcongres 2024

Samen werken aan een veilige leefomgeving

Hoe kunnen instanties samen met bewoners een vuist maken tegen het toenemende gevoel van onveiligheid in veel van onze wijken? Wat is daarvoor nodig vanuit de bestuurders? Die vragen stond centraal op ons jaarcongres o.l.v. dagvoorzitter Ajoued el Miloudi.

Marnix Eysink Smeets, lecor Publiek vertrouwen in veiligheid, trapte zijn keynote af met de constatering dat dit congres precies op het juiste moment plaatsvindt. Veiligheid heeft voor de burger een andere lading gekregen. Enerzijds is er een soort existentiële onveiligheid: een diffuus gevoel van onbehagen. Daarnaast is er ook sprake van afnemende sociale veiligheid. Dat komt niet terug in de cijfers, want nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cybercriminaliteit en drugscriminaliteit zitten daar onvoldoende in, omdat veel mensen geen aangifte meer durven te doen. Kortom, er is echt wat aan de hand en de instituties moeten in actie komen met een gecombineerde aanpak met focus op preventie, maar wel gericht op deze nieuwe vormen van criminaliteit. 

In het panelgesprek voelde el-Miloudi Liesbeth Spies van het Genootschap Nederlandse Burgemeesters, Marianne van den Anker, Ombudsman in Rotterdam-Rijnmond en Hugo Hillenaar, hoofdofficier van justie in Rotterdam aan de tand over de problematiek en de oplossingen. De gemene deler lag op de noodzaak voor instuties om het vertrouwen terug te winnen van bewoners, door ze letterlijk een gezicht te geven in de wijk. Bijvoorbeeld door bundeling van loketten in de wijk of wijkrechtspraak. Daar hoort ook bij dat je bewoners dan mag aanspreken op de verantwoordelijkheid die zij ook zelf voor hun leefomgeving dragen.

In vier werksessie werd verder gepraat over over wat nodig is om het sociale weefsel in wijken te versterken, hoe je een goed evenwicht vindt tussen preventie en repressie, over bestuurlijke afspraken en wat daarna komt en over de vraag of de AVG samenwerking in de weg zit of dat er gewoon meer bestuurlijk lef nodig is.

Bekijk hier de aftermovie van het congres
Youtube thumbnail
Manifest samen werken aan een veilige leefomgeving in wijken
  1. Veel klein is het nieuwe groot
    Er zijn tal van kleine voorbeelden van geslaagde initiatieven om het sociale weefsel in wijken te versterken: kopieer ze en maak hiervan het nieuwe normaal.
  2. Sta achter je medewerkers
    Zorg dat ze op een veilige manier (anoniem) aangifte kunnen doen als ze geconfronteerd worden met geweld en onveiligheid.
  3. Wees niet naïef als bestuurder en laat niet los
    Bestuurlijke afspraken zijn mooi, maar houd in de praktijk vast. Ga erop af. Zet er druk op. Escaleer indien nodig en maak meteen duidelijk wie waarop aanspreekbaar is.
  4. Zorg dat je aan tafel zit bij maken van wetgeving
    Sommige problemen moet je aanpakken met wetgeving. Corporaties zijn daar meestal niet bij betrokken: zorg dat je wél aan tafel zit, samen met gemeente en veiligheidsdomein. En bye the way: de AVG staat ons niet in de weg!
  5. Steun elkaar!
    Samen zijn we sterker, dus laten we als bestuurders een moedig collectief vormen.