DVS op PROVADA 2025
De Vernieuwde Stad was aanwezig op PROVADA 2025. Het was voor het eerst in jaren dat de corporaties weer een prominente plek op de beurs innamen. Dit jaar stond de publiek-private verbinding centraal in de programmering. Op 17,18,19 juni vond je vertegenwoordigers van alle DVS-corporaties in onze eigen corporatielounge. Ook organiseerden we een aantal inspirerende sessies op verschillende locaties en reikten we de DVS Impact Award uit. Daarnaast waren vertegenwoordigers van DVS-corporaties gastsprekers op evenementen van anderen. Hieronder lees je een samenvatting van onze activiteiten.

Eensgezindheid voerde de boventoon tijdens het Woondebat. Hedy van den Berk, Liesbeth Spies, Mark Siezen en Chris Kuijpers pleitten voor rust en duidelijkheid in regelgeving.
Beleggers en corporaties staan samen aan de lat voor voldoende middenhuur. Van den Berk noemde zo vier grote gebiedsontwikkelingen van DVS-corporaties waar 30.000 woningen in een gemengd programma gerealiseerd kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de scheiding DAEB/ niet-DAEB eraf gaat.
Op het gebied van fiscaliteit had iedereen zijn wensenlijstje: beleggers pleitten voor een level playing field voor buitenlandse beleggers en corporaties voor afschaffing van de vennootschapsbelasting, aangezien zij geen winstoogmerk hebben.
De afdronk was vooral dat er veel te winnen valt als corporaties en beleggers meer samen optrekken en een goed verhaal hebben richting de politiek. Dan volgt de politiek hopelijk vanzelf.

Sadaf Hosseni nam namens De Buurt de DVS Impact Award in ontvangst.
‘Het begint bij elkaar groeten en ontmoeten!’ De Buurt ontwikkelde een snoeptrommel van indrukwekkende laagdrempelige initiatieven, zoals de ‘Zwaaisteen’, ‘Buurtbankjes’ en ‘De Buurtcamping’. Daarmee leveren zij een significante bijdrage aan het bouwen en versterken van de gemeenschapsTROTS in wijken en buurten.
En dat is nodig! We zien de DVS Impact Award als aansporing om elkaar blijvend te inspireren en te stimuleren tot het realiseren van mooie projecten met aandacht voor échte impact in de buurt.
Benieuwd geworden naar alle inzendingen? Lees dan

Veel bouwprojecten lopen ernstige vertraging op, omdat de vergunningverlening bij de gemeente stokt. Dit komt onder meer door personeelsgebrek. Wat als gemeenten het vertrouwen hebben om de hele voorbereiding voor de vergunning door de corporaties te laten uitvoeren en zelf alleen de toetsende rol nemen? In Haarlem gebeurt het al onder de naam 'Samen anders'. Klaartje Molthof, lid van de directieraad van Ymere en Jaap Meindersma, directeur fysiek domein van de gemeenten Haarlem en Zandvoort, vertellen erover.
In Amsterdam zijn ze nog niet zover. Anke Huntjens, bestuurder Eigen Haard en Dries Drogendijk, adjunct-directeur gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Belangrijke voorwaarde is dat je vertrouwen hebt in je partners en ook bereid bent om los te laten. Dat is in zo'n grote gemeente als Amsterdam, met dito ambtenarenapparaat, toch wat lastiger. Maar de Haarlemmerolie heeft ook in Amsterdam wel weer iets in beweging gebracht.

Schoonheid in snelheid, het kan samen en vraagt een andere rol van de ontwerpers, bouwers en corporaties. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra onderstreepte de belangrijke rol van corporaties in het waarborgen van schoonheid in snelheid, als een van de grootste opdrachtgevers. Tegelijkertijd verbaasde hij zich erover dat het inhuren van ontwerpers voor hen niet altijd vanzelfsprekend is.
Dat geldt niet voor Manon van der Pol van Parteon. Zij zetten zich met de NH Bouwstroom juist in voor de samenwerking met bouwers en architecten. Fabrieksmatige bouw is daar al de norm. Dat is nog niet zo voor Rens Nijenhuis van Stadgenoot; hij kwam bij een uitvraag voor duurzame bouwers toevallig uit bij fabrieksmatige bouw.
Waar Veenstra nog kritisch was op de snelheid van innovatie om meer maatwerk mogelijk te maken, gaan volgens bouwers Boaz de Boer (Heddes) en Ralf Dressel (Jajo) de innovaties in fabrieksmatige bouw sneller dan opdrachtgevers en gemeenten kunnen bijbenen. Nieuwe materialen en nieuwe toepassingen zijn er volop, maar bestaande regels en kaders zitten vaak nog in de weg om ze ook toe te passen.
De rol van architecten is wel veranderd, maar is zeker niet saaier geworden. Rob Wesselink en Surya Steijlen pleiten wel voor een aanpassing van de opleiding van architecten: systeembouw verdient hierin meer aandacht.
Fabrieksbouwers en architecten versterken elkaar om naast snelheid en betaalbaarheid ook steeds meer schoonheid te realiseren. Of onze steden er op termijn echt anders uit gaan zien is de vraag. Het gros van de woningen staat er al, zo benadrukte Veenstra. De beschikbare menskracht is hard nodig om die voorraad in stand te houden en fabrieksmatige nieuwbouw maakt dat mogelijk.

In de Rotterdamse wijk Lombardijen trekken Havensteder en Synchroon samen met de gemeente op als collega's in de gebiedsontwikkeling. Amina Hiba (Havensteder) en Rosalie de Boer (Synchroon) vertelden over het verbinden van kleine initiatieven in de wijk, over het belang van naar de mensen toegaan en ze gelijkwaardig benaderen. Rosalie verwoordde het mooi: een aantal complexen ontwikkelen, is nog geen gebiedsontwikkeling. Een mooie aansporing voor andere (gebieds)ontwikkelaars om ook te investeren in wat er tussen de stenen gebeurt.
Woonbedrijf zet in op community buidling op de campus van de TU Eindhoven. Het leggen van contacten, wat vroeger vanzelfsprekend was, is nu veel lastiger. De eenzaamheid is groot. Volgens architect Manfred Wansink is dit mede een gevolg van het verdienmodel achter zelfstandige studentenwoningen. In project Haven is ingezet op veel gemeenschappelijke ruimtes. Marloes Verkerk (Woonbedrijf) vertelde dat al enkele jaren eerder is gestart om studenten te betrekken bij het ontwerp. Er zit nu een vaste community manager op, maar het idee is wel, dat er een sterke community ontstaat die zonder ondersteuning kan.
In de Stadsveteraan in Amsterdam is die community er al. Monique Woltering van Woonzorg Nederland vertelde over de kopgroep die bij het initiatief begon. Bewoner Liesbeth Weegink was meteen enthousiast over het initiatief en is nu een van de gelukkige bewoners. Een half jaar na oplevering is er al een hechte gemeenschap. De beheercoöperatie gaat zelf over hoe er geleefd wordt en wie er komt wonen. De corporatie zorgt voor de stenen.
De afdronk is vooral dat investeren in gemeenschappen loont. Mensen doen mee, zijn minder eenzaam en zorgen beter voor hun woning en buurt. Investeren in mensen is niet alleen de taak van corporaties, maar ook van gebiedsontwikkelaars, architecten en anderen. Een belangrijke oproep, juist op de Provada!

Zijn corporaties turnkey afnemers van sociale huurwoningen of volwaardige samenwerkingspartners? Voor sommige ontwikkelaars is die samenwerking nog niet vanzelfsprekend. In de voorbeelden op het podium wel.
NEPROM en Aedes ontwikkelden zes leidende principes voor de samenwerking tussen corporaties en ontwikkelaars, zoals openheid over financiën.
Vertrouwen en samenwerken waren de meest gebruikte termen in het gesprek. Maar hoe werkt dat dan concreet in de praktijk? Kris Maas en Rens Heij werken samen aan Bredapark. Ze spreken elkaar regelmatig en dat is belangrijk, want er gebeurt altijd wel iets in een project en alle lagen in beide organisaties moeten dat vertrouwen voelen. En uiteindelijk gaat het om het huisvesten van mensen, dus je hebt een verplichting om er samen uit te komen, aldus Maas.
Volgens Hans Meurs en Mohamed Baba is het zaak te blijven zoeken naar hoe het wél kan. Dat betekent ook dat je soms genoegen moet nemen met 80 procent van je ambities, aldus Baba. Soms moet je allebei water bij de wijn doen om er toch uit te komen voor de woningzoekenden.
Mooi om zo'n gezamenlijke drive te zien bij ontwikkelaars en corporaties om er echt samen iets van te maken. Alleen zo komen die hoognodige woningen er.

Tijdens de studentendag waren er vele Jong DVS-corporatiemedewerkers in onze corporatielounge aanwezig. Studenten konden met hen speeddaten om zo op een laagdrempelige en persoonlijke manier meer te weten te komen over (een carrière in) de corporatiesector.

In onze corporatielounge werden deals getekend en beklonken, waaronder de Digideal die Hedy van den Berk namens De Vernieuwde Stad tekende.

Industrialisatie biedt grote kansen voor snellere, betaalbare én kwalitatieve woningbouw. Maar hoe zorg je er als opdrachtgever voor dat je deze kansen daadwerkelijk verzilvert? Tijdens deze Innovatietour van het ministerie van VRO en Deloitte, i.s.m. de Vernieuwde Stad, gingen we in gesprek met vier toonaangevende industriële bouwers: BAM, Van Wijnen, Heijmans en Plegt Vos. De één kiest voor hout, de ander voor het verminderen van de CO2-uitstoot van beton. Er wordt gezocht naar slimme plattegronden met genoeg flexibiliteit. Allemaal zijn ze volop met innovatie bezig.