Hoe ziet NL eruit in 2050?

Leestijd: 2 min

Hoe krijgen alle ruimtelijke opgaven een plek in het Nederland van 2050? En welke rol spelen woningcorporaties bij de inrichting van het land? DVS organiseerde een rondetafelgesprek met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, Deltacommissaris Peter Glas en senior onderzoeker van het PBL David Hamers.

Woningbouw, klimaat, landbouw, natuur, energie en economie vragen allemaal steeds meer ruimte. Als we alle aanspraken bij elkaar optellen, gaat het niet passen. Er moeten dus slimme keuzes worden gemaakt. Dat was de oproep van de drie gasten.

Bodem en water zijn leidend geworden in het overheidsbeleid en toch is het merendeel van de 900.000 nieuw te bouwen woningen gepland in kwetsbare gebieden qua bodemgesteldheid en gevaren voor wateroverlast. Over die gevolgen moeten we goed nadenken, zegt Peter Glas.

Volgens Rijksbouwmeester Francesco Veenstra moeten we meer focussen op de woningen die er al staan en hoe we slim kunnen verdichten in de stad. Daar is volgens hem nog voldoende ruimte.

Corporaties hebben een belangrijke rol. Zij huisvesten nu al 4 miljoen mensen. Corporaties staan dicht bij de bewoners, dus ga daar het gesprek aan over hoe de wijk en de stad er in de toekomst uitzien, was de oproep. Gebruik daarbij de verbeelding en ga niet als ingenieur te werk, stelden Francesco Veenstra en David Hamers.

Het PBL ontwikkelde handige scenario's die richting kunnen geven aan gesprekken op verschillende niveaus. Laten we met een nationale aanpak komen, riep de Deltacommissaris op, waarbij Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en burgers samenwerken.

Rondetafelgesprek DVS 7 april 2023