Geen objecten gevonden

Karin Verdooren vraagt zich af waarom je aan allianties zou beginnen

Publicatiedatum: 25-02-2022

Samenwerken valt niet altijd mee. Het kost tijd en levert gedoe op door onuitgesproken verwachtingen of tegengestelde belangen. Maar het kan ook veel brengen. Twee voorbeelden.

 

Amsterdamse Warmtemotor: alliantie voor energietransitie  

De Amsterdamse corporaties onderzochten met de gemeente en Vattenfall of zij woningen betaalbaar konden aansluiten op het warmtenet. Het gemeenschappelijke doel was helder: 10.000 woningen (en op termijn zelfs 110.000) versneld van het aardgas halen en zo een flinke CO2-besparing behalen. Maar de weg om tot de intentieovereenkomst te komen was hobbelig. De businesscase pakte voor de partijen verschillend uit. Waar komen de risico’s te liggen en hoe ga je om met onzekerheden in de toekomst? Zo is voor de corporaties de 70 procent instemming van de bewoners randvoorwaarde voor aansluiting. Vattenfall heeft belang bij zekerheid vooraf over het aantal aangesloten woningen vanwege de grote investeringen die met de aanleg zijn gemoeid. De gemeente gaf subsidie en had weer andere eisen. Tijdens de maandenlange contractonderhandelingen bleek hoe taai en technisch de materie was en hoe moeilijk het soms was om elkaar te begrijpen. Hoewel ons doel hetzelfde was, liepen onze belangen regelmatig uiteen. Uiteindelijk konden de afspraken voor de eerste vier buurten worden getekend. En nu begint het belangrijkste: in gesprek gaan met onze huurders over de aansluiting van hun woning en het uitvoeren van de afspraken, ook over een langere tijd.
 

Samenleven in een community: alliantie tussen bewoners

Een samenwerking van een hele andere orde is die in startblok Wormerveer in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Hier wonen 48 jongeren uit Nederland samen met 48 jonge statushouders. De bewoners van het startblok bouwen aan een ‘community’ waar iedereen zich thuis voelt, ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en elkaar vooruit helpt. De Nederlandse jongeren zijn geselecteerd op hun motivatie, binding met de buurt en kennis van het concept en de doelgroep.

Er zijn ‘gangmakers’ die bewoners op hun gang motiveren om goed voor hun woonplek te zorgen en met elkaar activiteiten te organiseren in de gemeenschappelijke huiskamer. Een community is misschien geen echte alliantie, maar ook hier is sprake van een gemeenschappelijk doel en kunnen individuele belangen uiteen lopen.

Allianties zijn niet altijd groots en meeslepend, maar kunnen ook klein en betekenisvol zijn. Samenwerken is hard werken en elkaar leren vertrouwen. En lukt het, dan bereik je iets wat je alleen niet voor elkaar zou krijgen.

Karin Verdooren
Bestuurder Lieven de Key

 

Deel deze pagina