Geen objecten gevonden

Emile Klep vindt samenwerken niet voor watjes

Publicatiedatum: 23-05-2022

 

Het is ons vast allemaal opgevallen: de samenleving is opnieuw complexer geworden. De woningbouwopgave en reductie van CO2-uitstoot hadden we al in het vizier. Daar kunnen we nu energiearmoede, prijsstijgingen en personeelstekorten aan toevoegen. Met de extreme vertraging op Schiphol in de meivakantie nog op het netvlies, stonden gisterochtend duizenden automobilisten vast voor een gesloten Ketheltunnel. De kwetsbaarheid van alledaagse dingen blijkt aanzienlijk en onze afhankelijkheid van onzichtbare anderen, ondergewaardeerde bagagesjouwers en zieke tunnelbeheerders, is levensgroot. We zijn met de neus op de feiten gedrukt en toch verhogen we onze ambities terwijl de uitvoering hapert. Herwaardering van vanzelfsprekendheden is nodig. 

Dat geldt in ieder geval voor de vanzelfsprekendheid dat samenwerking als vanzelf tot betere resultaten leidt. Dat is veel te soft. Een samenwerking op zichzelf bereikt weinig zonder gezamenlijk beoogd resultaat. Het vereist keihard werken en heel veel bereidheid om je partners te leren kennen. Weliswaar niet onzichtbaar, vergeten wij nog vaak ons te verdiepen in elkaars motieven en belangen. Resultaatgericht samenwerken vereist een open vizier en elkaar de maat durven nemen. Bij verschillen van inzicht of belangen moet je er samen uit kunnen komen. Dat betekent ook een herwaardering van het belang van implementatie en uitvoering.

Wij staan als woningcorporaties aan de vooravond van de ondertekening van landelijke prestatieafspraken over onder meer woningbouw, duurzaamheid en leefbaarheid. Het is een open deur dat deze prestaties alleen op basis van samenwerking kunnen worden gerealiseerd. De vanzelfsprekendheid dat zij succesvol zullen zijn als er maar genoeg handtekeningen onder staan, is ook rijp voor herwaardering. Uiteindelijk bepalen we het succes ervan lokaal.

Daarbij hoort een positieve boodschap: het kan! We kennen inmiddels goede voorbeelden van samenwerking met energiebedrijven voor de uitbreiding van warmtenetten en met zorgpartners voor de bouw van zorgwoningen. Voorwaarde is dat gemeente en woningcorporatie elkaar ook weten te vinden en tripartiet langjarige allianties worden gevormd. Alleen waar er stevige wil is om door te pakken bij tegenslag en samen uitvoeringskracht te organiseren lukt het. Niet voor watjes dus.

Emile Klep
Bestuurder Woonplus Schiedam

 

Deel deze pagina