Geen objecten gevonden

Gastblog van buurtmaker Arjen Heus: bij participatie zijn het de daden die tellen!

Publicatiedatum: 29-08-2022

Spartaanse participatie…
Een persoonlijke kijk van een Amsterdamse buurtmaker op Laan van Spartaan.

Waarom duren sommige dingen toch zo lang?!

De zonnestralen schijnen zo nu en dan tussen de wolken door. Na de hittegolf van deze week is de koele bries van vandaag heel welkom. Verfrissend. Ik zit in Boes & Beis. Een hippe koffiezaak op het randje van BOLO (Bos & Lommer) en Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. De ruime zaak ligt in de buurt Laan van Spartaan, schuin tegenover het OLVG West net buiten de ring. Eén blok onder de ‘beruchte’ Kolenkitbuurt en met het ROC, een Klimhal en de dependance van het DeLaMar theater een boeiende plek.

Laan van Spartaan is imposant. Alleen de naam al doet me denken aan een episode van Troy. De gebouwen zijn robuust en in het midden van de buurt liggen grote sportvelden op de plek waar vroeger het Sportpark Jan van Galen lag. Een paar weken terug had ik hier een meeting met Mohamed, gebiedsmakelaar van de gemeente Amsterdam, die net zoals gebiedsregisseur Loubna en consulent gebiedsbeheer Yvette van Ymere, ziet dat deze buurt aandacht en liefde nodig heeft.

Het is een prachtige buurt, maar het is wel een ondergeschoven kindje. Onterecht vinden ze. De focus in het gebied, en daarmee het gros van het budget, ligt op de Kolenkit, terwijl er wél grote uitdagingen zijn in Spartaan delen ze met me. ‘Misschien niet altijd zichtbaar of dat er veel meldingen zijn, maar uit een enquete is gebleken dat er weinig sociale cohesie is, dat bewoners jongerenoverlast ervaren en dat er veel mensen niet bewust zijn van hun energieverbruik en daarom hoge rekeningen hebben.’

De buurt is een mix van koop en huur, waarbij Ymere veruit het grootse deel van het bezit heeft. In de multiculturele stadswijk wonen veel uiteenlopende doelgroepen met elkaar samen. Het is alweer 15 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd, maar de buurt voelt nog steeds heel nieuw aan met een bonte samenstelling van (een ouder) gezinnen, ouderen, studenten, expats, yuppen en jongeren. Bij Boes & Beis komt dat allemaal samen. Van dames gehuld in boerka’s en vaders met kinderwagens tot skatende tieners.

Zowel vanuit het programma De Bewegende Stad als de Agenda Urban Sport wordt sport en beweging hier aangemoedigd. Naast dat de straatnamen zijn afgeleid van grote Nederlandse Sporthelden zoals Rinus Michels zijn er in de omgeving allerlei beweegmogelijkheden, zoals de Playground Gerbrandy en het knalgele openbare basketbalveldje bij The Student Hotel. Ook de sportvelden in het midden van de buurt, waar op dit moment alleen voetbalclub V.V.A. Spartaan en haar leden gebruik van mag maken. Zonde!

Drie jaar geleden heeft er participatie plaatsgevonden voor de invulling van een braakliggend stuk op de kop van het terrein. Goede zaak zou je denken, toch? Niet bepaald vind ik. Ik leg uit waarom. Eind 2019 hebben er een paar straatinterviews en één ontwerpsessie met 23 jongeren plaatsgevonden. Hoopvol! Eind 2021 was het ontwerp definitief en werd er begonnen met de technische uitwerking. OK… En in het laatste kwartaal van 2022 begint de bouw. Seriously?! Wanneer is het klaar dan, als het op dit tempo verder gaat? In 2028?

Ik kan het niet genoeg benadrukken. Participatie is geen vinkje halen en dan de besluitvormingsmolen in. Participatie is geen vragen stellen, wat input krijgen en dan vervolgens niks van je laten horen. Participatie is ook geen ‘momentopname'. Participatie is een dialoog. Een dialoog die je continu gaande wil en moet houden. Transparant en open. Weten wat er speelt, doorpakken en gehoor geven aan het laaghangend fruit. Want het zijn de daden die tellen. Hoe denk je dat die betrokken jongeren uit 2019 zich vandaag voelen over die ‘participatie’ van toen? Ga jij het ze vragen?

Met de nieuwe strategie van Ymere, die ze vlak voor de zomer hebben gepresenteerd, ligt er focus op de ‘ongedeelde stad’. Hierin staat samenwerken aan een veerkrachtige buurt centraal. Samen met alle sociale partners, lokale ondernemers, bewoners, jongeren, creatieve makers en natuurlijk niet te vergeten het gebiedsteam van de gemeente. We zijn nu een samenwerking aan het uitwerken om de participatielabs en aanpak van PLYGRND.city in te zetten, zodat de buurt haar dialoog op kan pakken en als je het aan mij vraagt, nooit - meer - los zal laten. Niet door ons, maar door de mensen zelf.

De decaf cappuccino is hier trouwens top. Wat is de volgende buurt die jij gaat ontdekken? Buiten de ring he. Probeer Reigersbos in Zuidoost eens op woensdag, of Plein ’40-’45 in Slotermeer. You’ll be surprised!

Arjen Heus

Over de schrijver
Arjen Heus noemt zichzelf buurtmaker en is de oprichter van PLYGRND.city en de Hoodlab living labs. Zij helpen bewoners, ontwikkelaars, gemeenten (en hun partners), woningcorporaties en energieleveranciers bij actuele maatschappelijke vraagstukken met toegankelijke participatietools en begeleiding in placemaking. Met ervaring in meer dan 25 participatietrajecten delen ze hun kennis en ervaring op verschillende manieren en trainen ze teams van woningcorporaties, bedrijven en gemeenten met 21st Century skills. Voor meer vertrouwen, verbinding, verbetering én verrijking van de buurt. Zoek je inspiratie of ondersteuning voor jullie opgaven? Kijk op www.playgroundcity.nl. Connect met Arjen op www.linkedin.com/in/arjenheus en volg ze ook op www.instagram.com/hoodlabstories. #liefdevoordebuurt

Deel deze pagina