Geen objecten gevonden

Blog Sander Heinsman: zijn we solidair?

Publicatiedatum: 23-09-2022

Zijn we solidair?

Het Parool kopte vorige week: moeten we nog solidair blijven? Voor degenen die het artikel niet gelezen hebben: de vraag werd gesteld naar aanleiding van de omvangrijke gascrisis waar we in zitten en de schuldencrisis die in het verschiet ligt voor veel van onze huurders. Solidair blijven of ingeven en Rusland meer ruimte geven in de hoop dat de gasprijzen dalen. Een onzinvraag natuurlijk, want als we als land en als EU niet solidair blijven dan zijn we overgeleverd en is er helemaal geen grip meer op de prijzen.

De vraag triggerde me. Solidariteit is namelijk een belangrijk uitgangspunt in ons nieuwe ondernemingsplan Bijdragen aan goed samenleven. Solidariteit betekent voor ons: wat minder betalen als je het niet breed hebt, wat meer als het kan.  

Solidariteit is ook: samen kijken wat we moeten doen. Want waar we het vorig jaar nog ‘alleen’ over een wooncrisis, een klimaatcrisis en een coronacrisis hadden; kunnen we daar nu een energiecrisis, een arbeidsmarktcrisis en een schuldencrisis bij optellen. Allemaal zaken waar onze huidige en potentiële huurders volop mee te maken hebben en krijgen. Ok, misschien is de arbeidsmarktcrisis een afgeleide, maar die zorgt er toch mede voor dat we aanlopen tegen de krappe capaciteit in de bouw en bij het ambtelijk apparaat. En daar hebben we weer erg veel last van bij onze nieuwbouwopgave.

Vanuit onze missie Bijdragen aan goed samenleven, willen we met alle partijen die wat te doen hebben in de buurten en wijken samenwerken. Solidair zijn, over onze eigen grenzen heen stappen, schotten weg en lef tonen. Niet alleen (en vooral niet te veel) praten, maar doen. Gemeenten, zorgpartners, wijkagenten, welzijnsorganisaties, bedrijven, iedereen die een rol speelt; ik nodig hen uit. Ik nodig hen uit om bij te dragen aan goed samenleven. Samen bijdragen aan leefbaarheid, duurzaamheid, voldoende woningen. Bijdragen aan oplossingen voor de wooncrisis waar al deze zaken onder vallen, wat mij betreft.

Ook de schuldencrisis hangt hier mee samen. Die is echter groter dan wij. Ik kijk naar het Rijk. Ik kijk naar de energieleveranciers. Maar ook hier zeg ik: wees solidair! Draag bij! Onze huurders, die misschien wel moeten kiezen tussen in de kou op de bank zitten of hun huur niet meer betalen, laat hen niet vallen. De eerste signalen over het pakket maatregelen en het noodfonds zijn hoopvol. Zo na Prinsjesdag houden we in de gaten of onze huurders hier ook echt profijt van hebben.

Sander Heinsman, voorzitter Raad van Bestuur Portaal

Deel deze pagina