Geen objecten gevonden

Emile Klep over de barstjes in het paradigma van de stad

Publicatiedatum: 09-10-2020

Emile Klep

Emile Klep, foto M. Muus

 

Barstjes in het paradigma

Tot kort geleden waren trendwatchers en beleidsmakers het roerend eens: de toekomst was aan de stad! Daar wilden jonge mensen en bedrijven zijn: dicht bovenop elkaar en met het OV om de hoek. Uitbreiding aan de rand was uit en binnenstedelijk bouwen de norm. We zagen armere stadswijken verrijkt worden met leuke winkeltjes en horeca. De stad was leuk voor bewoners én bezoekers; een ijzersterk paradigma.

Dat armere wijken, met doorgaans veel corporatiewoningen, gemengder werden was goed nieuws. Een gemengde wijk is een betere wijk; ook voor onze huurders. Er zijn meer voorzieningen en in school, winkel of sportclub ontmoeten verschillende groepen elkaar. Soms waren er wel negatieve berichten over het verlies aan sociale woningen, maar het leven in de gemiddelde stadswijk is er door menging de afgelopen jaren beter op geworden. Dat werd ook bevestigd doordat de leefbaarheid de afgelopen jaren juist afnam in buurten met te veel corporatiebezit.

En toen kwam Corona en ontdekten we massaal thuiswerken en digitaal vergaderen. Tegelijkertijd staan de leuke dingen in de stad onder druk: niet gezellig naar de kroeg, een sterke terugval in cultureel aanbod en ga maar door. De onaantastbaarheid van de stad vertoont barstjes. Winnen rust en ruimte buiten het van stedelijke reuring en compactheid? U heeft er vast ook al een webinar over bijgewoond.

De stad weer uít, is dat de nieuwe trend? Het is natuurlijk te vroeg voor conclusies. Ik denk al wel aan onze huurders. Hebben zij eigenlijk een keuze? Of blijven ze straks achter in een ontmengde wijk?

Emile Klep
Bestuurder Woonplus

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden