Geen objecten gevonden

Wilma van Ingen over innovatie

Publicatiedatum: 07-12-2020

Wilma van Ingen, directeur-bestuurder Domijn foto: iSifotografie

 

Innovatie, een kwestie van spirit en eigen regie corporaties!

Innovatie, een buzzword dat stevig zijn intrede heeft gedaan als dé oplossing voor de toekomst van corporaties. Is dat terecht?

Dat er ongelofelijk veel veranderingen op ons pad komen, is voor niemand een geheim. Andere behoeften vanuit de huurder, woningnood in grote delen van ons land, terwijl elders ook vergrijzing en krimp speelt, prijsstijgingen, digitalisering, grote verduurzamingsopgaven, minder inkomsten. Dit is slecht een kleine greep uit de grote uitdagingen die niet alleen impact hebben op onze dagelijkse praktijk, maar ook drukken op onze financiële positie op middellange termijn.

Wachten op oplossingen vanuit de markt? Wachten op oplossingen vanuit de politiek? Dat blijft onzeker en onvoorspelbaar. Ook al bereiken we best het nodige door onze lobby en weet de politiek intussen gelukkig wel beter. Om écht zeker te zijn van rake en rappe resultaten moeten we het heft meer in eigen hand nemen. Innovatiefocus onder eigen regie van corporaties. Goede voorbeelden genoeg!

Innovatie is geen afdeling, geen persoon. Het is de mindset om eigen verantwoordelijkheid te nemen in onze maatschappelijke taak. Het is de wil om mee te bewegen met de veranderingen om ons heen. En daardoor relevant te blijven. Innovatie start met vrijheid, flexibiliteit en creativiteit van medewerkers. Met management en leiderschap die dat ondersteunen en prikkelen.

Succesvolle innovatie loopt via samenwerking van corporaties met leveranciers, overheid, stakeholders, kennisinstellingen én huurders. Niet altijd makkelijk maar corporaties kunnen daarin zo veel vlot trekken! Vanuit die zeg maar sociale innovatie in deze samenwerkingsketen ontstaan vervolgens technologische innovaties. Willen we onze relevantie en het businessmodel van corporaties ‘verduurzamen’? Dan is de innovatie (via regie, innovatieve mindset en serieuze samenwerking) inderdaad een vruchtbare weg!

Wilma van Ingen
directeur-bestuurder Domijn

 

 

Deel deze pagina