Geen objecten gevonden

Henk Peter Kip over de terreur van kwaliteit

Publicatiedatum: 07-01-2021

Henk Peter Kip

Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros

 

De goedbedoelde terreur van kwaliteit

De Nederlandse volkshuisvesting is van ongekende kwaliteit. Iets om trots op te zijn. Kwaliteit bewijst zijn waarde, zeker als we onze woningen ook zien als lange-termijnbelegging. Een specifiek pand, met mooie materialen en prima architectuur is immers over 100 jaar ook nog goed te verkopen. Denk aan de kwaliteiten van het jaren ‘30- bezit. Bij Mitros willen we niets liever dan dat soort huizen aan ons bezit toevoegen. Veel kwaliteit voor onze huurders!

Het kwaliteitsdenken kan echter ook doorslaan. Zo kreeg ik onlangs bericht van een nijvere ambtenaar met de sommatie om de betonklinkers rond een nieuw pand van ons onmiddellijk te vervangen door de natuurstenen evenknie. Want dat was afgesproken en normaal in die omgeving. In dezelfde omgeving worden we verondersteld plinten van 6 meter op te leveren. Wel veel lucht voor een lage huur! De rappe ophoging van ‘duurzaamheidskwaliteit’ in de vorm van beperking energiegebruik, klimaatadaptatie en circulariteit zal ook iedereen herkennen.

Al deze elementen kennen een gemeenschappelijke noemer en dat is dat het leidt tot snelle kostenstijging zonder 1 euro extra opbrengst. Daarom mijn simpele oproep aan de overheid: denk eerst eens even na, voordat we weer een kwaliteitsverhoging doorvoeren. Het geld daarvoor moet ergens vandaan komen en – mutatis mutandis – een hogere kwaliteit leidt in onze context of tot minder sociale huurwoningen of tot een hogere huur voor mensen die dat moeilijk kunnen betalen.

Henk Peter Kip
Directievoorzitter Mitros

 

Deel deze pagina