Geen objecten gevonden

Dirk Jan van der Zeep over het ontbreken van de stem van professionals en burgers

Publicatiedatum: 11-02-2021

blog Dirk Jan van der Zeep

Dirk Jan van der Zeep, bestuurder Portaal

De problemen rondom het vaccineren worden breed uitgemeten in de media en minister De Jonge moet zich de komende week wederom verantwoorden in de Tweede Kamer. Ook de mensen uit het veld roeren zich steeds meer. En terecht; ervaringsdeskundigen weten hoe het gaat in de praktijk en hoe je problemen kunt oplossen. “VWS is een beleidsministerie en veel minder een uitvoeringsdepartment. Je moet praktisch denkende dokters als topambtenaar hebben, die weten waar ze over hebben”, stelt de oud Hoofdinspecteur van de Gezondheidszorg in NRC .

Ik ben het roerend met hem eens, maar ik mis wel iets in zijn stelling. Ik vind het opvallend dat de (kwetsbare) mensen die gevaccineerd moeten worden, niet wordt gevraagd hoe zij dat willen. Uiteindelijk doen we het toch voor hen? Dus naast de deskundigen zouden zij toch ook betrokken moeten zijn?.

De parallel met de oplossing van de wooncrisis is snel getrokken. Politici en beleidsambtenaren trachten via verkiezingsprogramma’s en beleidsteksten antwoorden te geven. Antwoorden op de vraag naar meer betaalbare woningen, naar meer duurzaamheid, in een leefbare wijk en buurt. Terwijl tegelijkertijd woningcorporaties jaarlijks meer dan 2 miljard moeten afstaan om een niet benoemd doel te dienen. Meer Kafkaiaans kan je het niet hebben.

En voor antwoorden zullen de professionals moeten zorgen. Maar dus ook de bewoners. Mijn grote zorg is dat de politici en de beleidsambtenaren aan de slag gaan, zonder de professionals te raadplegen en dat wij aan de slag gaan, zonder te vragen aan de bewoners wat zij eigenlijk willen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je bewoners betrekt, ermee samenwerkt en dat zij onderdeel van de oplossing zijn? Ik betrap me erop dat ik dit vaak toch best spannend vind. Tegelijkertijd besef ik dat er zonder hen geen oplossingen mogelijk zijn.

Dirk Jan van der Zeep
Bestuurder Portaal

 

Deel deze pagina