Geen objecten gevonden

Erik Gerritsen: (HOE KAN IK) HELP! (EN?)

Publicatiedatum: 05-10-2021

De woningcrisis waarin we met elkaar terecht zijn gekomen, is een ongetemd probleem bij uitstek. Inhoudelijk ingewikkeld, normatief controversieel en er zijn heel veel spelers nodig voor de oplossing, terwijl niemand de baas is. Nogal een uitdaging om daarin de weg naar een oplossing te vinden.

Gelukkig maar dat er in woningcorporatieland zoveel medewerkers rondlopen met een grote passie om het verschil te maken voor mensen met een kleine beurs en/of levend in andere kwetsbare situaties. Collega’s met kennis van zaken. Die verantwoordelijkheid nemen, ook voor zaken waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn. Zonder verantwoordelijkheid over te nemen uiteraard. Die goed in staat zijn om hun eigen boontjes de doppen.

Maar er is meer nodig. Ongetemde problemen vergen een aanpak gebaseerd op het omarmen van diversiteit en complexiteit en het dansen met onzekerheid. Om gezamenlijk te leren in plaats van vergaderen en onderhandelen met de kaarten tegen de borst. Samen vallen en vooral samen weer opstaan. Want al doende leren we pas echt. Dus, prima om groot te blijven denken, maar laten we vooral ook morgen beginnen met het zetten van kleine stappen. Denk groot, acteer en reflecteer klein, begin morgen, herhaal, herhaal, herhaal. Zoals een groot filosoof ooit zong: “A little less conversation and a little more action”.

In dit verband wijs ik graag op een, mijns inziens, onderbelichte competentie die we allemaal wel in ons hebben, maar te weinig benutten. Ik doel op het vragen om hulp. Erkennen dat je de wooncrisis niet in je eentje kunt oplossen en dus de hulp van vele anderen nodig hebt. Dat vergt een bepaalde mate van kwetsbaar opstellen. Maar is kwetsbaar niet het spiegelbeeld van krachtig? Probeer het gewoon eens, en sta versteld van het hulpaanbod dat zich aandient. Wie wil er immers niet helpen om een van de grootste maatschappelijke kwesties van dit moment op te lossen?

En aangezien mensen niet doen wat ze je horen zeggen, maar wat ze je zien doen, hierbij mijn hulpvragen aan jullie: hoe kunnen jullie mij helpen en hoe kan ik jullie helpen om de wooncrisis op te lossen. Ik kijk uit naar jullie reacties.

Erik Gerritsen
Directievoorzitter Ymere
e.gerritsenymerenl
@egerrit

 

 

Deel deze pagina