Nieuwsbericht

Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Anne Wilbers over het bestrijden van eenzaamheid

Leestijd: 2 min

Gevoelens van eenzaamheid zijn door de pandemie bij veel mensen toegenomen. Onder ouderen was eenzaamheid ook voor de pandemie al een belangrijk issue. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), dat namens VWS de maatschappelijke participatie en eenzaamheid onder thuiswonende ouderen monitort. Tussen 2015 en 2020 voelde maar liefst één op de tien ouderen zich (zeer) eenzaam.

Het is schrijnend om te zien dat sommige mensen zó eenzaam zijn, dat ze alleen sterven en een uitvaart krijgen zonder nabestaanden. Ik was geschokt door het feit dat in Amsterdam voor één van de tien overledenen gezocht moet worden naar familie en vrienden. In veel gevallen vindt het zogenaamde TRUP-team (Team Rampendienst, Uitvaarten en Pension) wel iemand, maar diegene speelt meestal geen noemenswaardig rol in het leven van de overledene.

Gelukkig worden zij niet helemaal vergeten. De Poule des Doods - een groep dichters - schrijft op verzoek van de stichting De Eenzame Uitvaart prachtige gedichten over eenzaam overledenen. Schrijver Joris van Casteren, coördinator van de stichting, stelt dat eenzaamheid mensen ziek maakt, “het is de lepra van de 21ste eeuw”.

De rol van corporaties

Ook 45 van onze huurders stierven vorig jaar in eenzaamheid, waarbij we hen soms zelf op het spoor kwamen. Zoals die keer toen de meneer, waar een medewerkster van huurincasso regelmatig contact mee had, ineens onbereikbaar was en bleef. Dit is helaas onderdeel van onze dagelijkse realiteit.

Zodra ouderen meer verbondenheid ervaren in hun buurt, verkleint dat de kans op eenzaamheid,  zo blijkt ook uit het onderzoek van het Nivel. Het bevorderen van sociale verbinding en participatie in de samenleving kan eenzaamheid onder ouderen dus tegengaan.

Ik vind het niet acceptabel dat mensen in eenzaamheid sterven en een eenzame uitvaart krijgen. Als corporaties kunnen wij, samen met andere partijen in de wijk, (blijven) werken aan leefbare buurten en aan een actieve participatie van bewoners. Ondanks dat er af en toe een waarschuwing wordt geuit om ons werkveld niet te breed te maken, zie ik persoonlijk voor corporaties hierin nog steeds een belangrijke rol weggelegd. Hiermee dragen we ons steentje bij aan het bestrijden van dit complexe sociaal-maatschappelijke vraagstuk.

Anne Wilbers
Bestuurder Stadgenoot

Meer informatie: Stichting de Eenzame Uitvaart

 

blog Anne Wilbers DVS