Nieuwsbericht

Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Bewoners redden buurthuis

Leestijd: 2 min

 

De opbouwwerkorganisatie in Arnhem was door bezuinigingen gedwongen om van een aantal buurthuizen de huur op te zeggen en zich terug te trekken. In de buurten Lombok en Spijkerkwartier wilden bewoners voorkomen dat de buurthuizen hun functie zouden verliezen.

In het geval van Lombok was Volkshuisvesting eigenaar. Bewoners zijn met ons in gesprek gegaan of zij een stichting konden oprichten die het pand zou huren. We zijn hier in meegegaan en hebben afspraken gemaakt over de bestemming. Om de huur op te kunnen brengen, wilde de stichting het pand verhuren voor diverse activiteiten, zoals yoga, koken, filmavonden en koffieochtenden. Hiervoor moest de verhuurbaarheid van de ruimtes verbeterd worden en de stichting deed dan ook aantal voorstellen voor het aanpassen van het pand. We hebben geregeld dat mensen uit re-integratietrajecten konden helpen bij de verbouwing. Ook wilde de stichting via duurzaamheidsinvesteringen de kosten omlaag brengen. Ook hier hebben we de ruimte gegeven en als eigenaar ook op een aantal punten geïnvesteerd. 

In gesprekken merkten we dat bewoners het prettiger vonden als we wat meer op de achtergrond bleven. Dat gaf hen een gevoel van zelfbeschikking. We hebben afgesproken ons zo min mogelijk met alles te bemoeien, maar altijd klaar zouden staan als de stichting in zwaar weer terecht zou komen. Het buurthuis is vele malen succesvoller en actiever dan toen het nog gerund werd door professionals.

Meer informatie:
Sander Niemeijer, Volkshuisvesting Arnhem (s.niemeijervolkshuisvestingnl)