Nieuwsbericht

Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Carly Jansen geeft stof tot nadenken voor de kerstdagen

Leestijd: 2 min

Leuk om als nieuwkomer de laatste blog van het jaar te mogen verzorgen en jullie wat 'food for thought' voor onder de kerstboom mee te geven.

 

Ik werd geïnspireerd door het verhaal over polarisatie dat Bart Brandsma op 13 december in ons bestuurdersplatform hield. Een thema dat speelt bij mijn recentelijke opdrachten voor Brabant en het Rijk, zoals de vluchtelingencrisis, arbeidsmigratie, stikstof en nu de wooncrisis. Stuk voor stuk vraagstukken waarbij het wij-zij denken hoogtij viert. En overheden en instituties de verbinding met het brede midden kwijt dreigen te raken en steeds minder worden vertrouwd.

Bart stelt dat bruggenbouwers vanuit de beste bedoelingen vaak juist brandstof leveren aan de polen. Het zette mij aan het denken. Waar heb ik misschien onbedoeld ook brandstof gegeven aan verdere polarisatie? Het werd echt ongemakkelijk toen Bart stelde dat bruggenbouwers denken dat ze vertrouwd worden, maar ze volgens hem slechts gedoogd worden. Au. We zien onszelf graag allemaal als bruggenbouwers. “Laat mij in die waan” van Guus Meeuwis verwoordt dit op een prachtige manier. https://open.spotify.com/track/3L0fKyBwh3SC2bol0Yivkg?si=MTfN_HGlTgeWkEe42rfSFA

Een van de belangrijkste oorzaken van de toenemende polarisatie is kansenongelijkheid. “De kanker in onze samenleving”, hoorde ik laatst op NPO1. Dit raakt onze primaire doelgroep. “Wie voor een dubbeltje geboren is…. “. Ook een mooi vraagstuk voor onder de kerstboom: hoe kunnen we als woningcorporaties helpen die keten van voorspelbaarheid van kansarme kinderen te doorbreken?

Op het moment dat ik dit schrijf is net de lange lockdown afgekondigd. Ik snak naar een positieve afsluiter van het jaar. Gezondheid en leefbaarheid zijn de twee kernbegrippen van dit moment. Per 1 januari 2022 wordt de Woningwet aangepast en mogen woningcorporaties meer aan leefbaarheid doen. Hoe gaan we die ruimte benutten?

Kortom: genoeg te overdenken. Wat dat betreft kan die lockdown niet lang genoeg duren. Hele fijne feestdagen en op naar een gezond en leefbaar 2022!

Carly Jansen
Bestuurder Mooiland