Nieuwsbericht

Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Daphne Braal brengt een ode aan de verschilmakers

Leestijd: 2 min

Begin van de week. “Kunnen we nog even iets anders afstemmen?”, vraagt een medewerker aan het einde van een gesprek. Een huurder, erkend als slachtoffer van de kinderopvangtoeslagaffaire, wil verhuizen naar het noorden van het land. En heeft daarvoor van ons een verhuurdersverklaring nodig. De huurder heeft echter een huurschuld van zo’n 6 maanden bij ons uitstaan. Die huurschuld moet eerst worden afgelost voordat die verhuurdersverklaring kan worden afgegeven. Het Rijk heeft toegezegd dit soort schulden van erkende slachtoffers over te nemen. Maar de Belastingdienst geeft aan nog niets te kunnen doen omdat de regelgeving nog niet is uitgewerkt.

Wat gaan wij doen? Wachten tot de regelgeving klaar is, waarna het Rijk de schuld kan overnemen en dan de verhuurdersverklaring afgeven? Wie weet hoe lang dat nog gaat duren.

Ik voel kokend bloed en kortsluiting in het hoofd. Denk aan Renske Leijten en Pieter Omtzigt. Paarse krokodillen en de Kafkabrigade. Hoe voelt het om te worden vermorzeld door instituties?

Terug naar de basis, de menselijke maat. Wat kunnen wij betekenen voor de huurder? Hoe voelt een nieuwe start na jarenlange ellende?

We zijn er snel uit. Die verhuurdersverklaring gaat er komen. En wij regelen nu zelf de oplossing voor de huurschuld en later wel met de Belastingdienst. Deze huurder mag niet nogmaals het slachtoffer worden van de instituties, de regels, de procedures.

Einde van de week. Ik overdenk de dagen. Gesprekken over asbestbeleid en brandmelders. Een investeringsbesluit voor nieuwbouw. Het jaarlijkse business risk gesprek met het WSW. De voorbereiding op een nieuwe visitatie. Een naderend bezoek van de Inspectie SZW. Allemaal belangrijk. Maar mijn hart gaat uit naar de medewerker die het er niet bij liet zitten. Die geen genoegen nam met de boodschap van de Belastingdienst. En dankzij haar doortastende optreden het verschil heeft gemaakt in het leven van één van onze huurders. Dat maakte de week écht de moeite waard.

Daphne Braal-Verhoog
Bestuurder Vidomes

 

blog daphne braal toeslagenaffaire