Nieuwsbericht

Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Gijsbert van Herk pleit voor samenwerken vanuit vertrouwen

Leestijd: 2 min

 

Ik ga het niet hebben over het woningtekort of de veerkracht in de wijken. Of over het gegeven dat we te weinig woningen bouwen. Ik ga het ook niet hebben over de wachtlijsten die te lang zijn, zowel voor de gewone woningzoekenden die wooncarrière willen maken of domweg willen starten, als voor de bijzondere woningzoekenden, zoals vluchtelingen en uitstromers uit de zorg. Laten we het ook maar niet hebben over de ervaren overlast in onze wijken die in tijden van corona is verdubbeld. Of dat in sommige van onze wijken de citoscores van de kinderen en de gezondheid van onze bewoners ver achterblijven bij de gemiddelden.

Ik ga ervan uit dat iedereen hard werkt en soms letterlijk met de laarzen in de klei staat, maar we weten ook dat het niet genoeg is. We weten het allemaal en zijn er druk mee in de systeemwereld.

Op zaterdag 30 oktober overleed een van onze bewoners, een jongen van 14. De oorzaak? Koolmonoxide. Het overlijden hakt erin. Als één man komt Staedion in actie: zorgt voor de omwonenden, bewoners, plaats melders, houdt contact. Er zijn ‘ineens’ geen schotten meer. Gemeente en collega-corporaties geven steun en denken mee. De daadkracht, samenwerking en betrokkenheid overvallen me. Tijdens mijn inwerkperiode zei een collega het al: bij incidenten weten we elkaar de vinden. Onder druk wordt alles vloeibaar. Iets wat ik de laatste 1,5 jaar, voordat ik paar maanden geleden startte bij Staedion, in de coronapiek ook zo heb ervaren binnen de sector zorg & welzijn. Ineens is er geen ruimte meer voor mitsen en maren en geen behoefte aan bedenktijd. Er wordt gehandeld zonder angst om fouten te maken. Er wordt samengewerkt vanuit vertrouwen.

En nu vraag ik me af: hoe hoog moet de druk op de wijken en de woningmarkt eigenlijk worden? Wanneer komen de sector en zijn partners als één man in actie? Wat is ervoor nodig om te handelen zonder angst om fouten te maken, om samen te werken vanuit vertrouwen, om te stoppen met uitleggen en opstellen van convenanten en domweg te ontzorgen? Stap 1 bij verandering is urgentie, maar die moet dan eerst nog hoger worden zo lijkt het.

Gijsbert van Herk
Bestuurder Staedion