Nieuwsbericht

Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Hans Pars gaat de confrontatie aan

Leestijd: 2 min

Laat ik beginnen om te onderstrepen dat wij in een geweldige sector werken met een prachtige taak en dat wij geweldige collega’s hebben met hart voor deze zaak! Alleen, soms kunnen we in deze sector niet zo goed omgaan met kritiek, is mijn ervaring.

Na 25 jaar gewerkt te hebben in de vastgoedbeleggingen, begon ik in 2013 aan een tweede carrière in de corporatiesector. Dat was best even wennen. Een paar zaken viel mij in het begin direct op.

Het bekende ‘ellebogenwerk’, dat onlosmakelijk verbonden is met de commerciële sector, bestaat in onze sector niet of nauwelijks. Laten we dat koesteren. Verder viel mij op dat wij nogal eens vinden dat bepaalde collega’s in de organisatie geen verantwoordelijkheid nemen. Wij vinden het moeilijk om elkaar daarop aan te spreken. Laten we het vooral gezellig houden met elkaar, lijkt de code te zijn.

Begin vorig jaar ontmoette ik Shirine Moerkerken, een interventiekundige. Wij vroegen haar ons te helpen met de organisatieontwikkeling. Dat wilde ze wel doen, maar dan zou ze eerst met ons driehoofdige bestuur aan de slag gaan. Hoewel dat niet helemaal ons idee was, hebben we daarmee ingestemd.

We kwamen er al snel achter dat bijna alles wat de organisatie doet, voortkomt uit de aansturing. En dat veel organisatie- en cultuurvraagstukken dus beginnen bij ons als bestuur. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn we, samen met Shirine, ook met onze managers aan de slag.

Shirine kijkt vooral naar de interacties tussen bestuurders, tussen bestuur en managers en tussen managers onderling. En daar valt veel uit te leren. Bijvoorbeeld dat we veel in het midden laten. Anders gezegd, we zijn nogal conflict mijdend. In een onlangs uitgekomen boek van Shirine, getiteld ‘Conflict eren’ – ik kan het iedereen van harte aanraden – schrijft Joris Luyendijk in het voorwoord dat wij in Nederland, anders dan bijvoorbeeld Britten en Amerikanen, slecht om kunnen gaan met tegengestelde meningen. Nederlanders zijn in het algemeen niet sterk in het omgaan met conflicten om verandering te veroorzaken.

Als bestuur zijn we recent een aantal dingen anders gaan doen en ik merk al direct dat we andere gesprekken met managers hebben. Er komen ineens vraagstukken op tafel die voorheen kennelijk onder tafel bleven. Het blijft leuk om te ervaren dat je nooit te oud bent om te leren.

Hans Pars
Bestuursvoorzitter WonenBreburg

 

blog Hans Pars voor DVS