Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Concept 2=3 winnaar Tour de Strategie

Leestijd: 2 min

Met het concept 2=3 kunnen jonge starters zelfstandig gaan wonen als hun ouders verhuizen naar een kleinere woning. Dit is de essentie van het winnende idee van de Tour de Strategie, die De Vernieuwde Stad het afgelopen jaar organiseerde voor de strategen van de aangesloten corporaties.

Esther van der Knaap (Stadgenoot), Ingrid Doude van Troostwijk (Ymere), Eline Busser (Woonplus Schiedam), Ester van der Sterre (Eigen Haard), Lukas Nicolai (Vidomes) en Carla Steltenpool (de Alliantie) vormden het winnende team. De kern van hun concept 2=3 bestaat eruit dat ouders hun eengezinshuurwoning beschikbaar kunnen stellen aan hun kinderen als zij verhuizen naar een kleinere woning. De corporatie splitst de woning dan in twee of mogelijk zelfs 3 zelstandige woningen die apart aan de kinderen worden verhuurd. De ouders kunnen dan verhuizen naar een kleinere nieuwbouwwoning, die beter aansluit bij hun behoeften.

Runner up was het concept De Coole Plek dat erin voorziet om in gezamenlijke buitenruimtes van corporatiewoningen verkoelende, groene plekken te creëren om hittestress voor met name ouderen te verminderen.

De jury was van mening dat het concept 2=3 bijdraagt  aan het oplossen van het urgente maatschappelijk probleem van het woningtekort, relatief eenvoudig door corporaties kan worden uitgevoerd en ervoor zorgt dat bestaande woonruimte beter wordt benut. Het toevoegen van het emotionele appèl aan de ouders onderscheidt het van andere initiatieven om ouderen te bewegen om te verhuizen.

De jury die de vier concepten beoordeelde bestond uit  Cees van Boven (voorzitter DVS), Peter van der Gugten (Heijmans), Rahma el Mouden (MAS), Yves Vermeulen (voormalig secretaris DVS) en Letty Reimerink (secretaris DVS).  

De Vernieuwde Stad organiseerde de Tour de Strategie in samenwerking met bureau S1. De aanleiding vormde de snel veranderende omgeving waarin strategen werken. De strateeg van de toekomst heeft daardoor andere vaardigheden nodig dan nu. Met behulp van scenario's bedachten de vier teams een concept voor een volkshuisvestelijk vraagstuk. Ze werden daarbij gedurende het traject begeleid door S1 en kregen inspiratie van diverse externe sprekers.

De Vernieuwde Stad hoopt en verwacht dat corporaties (en wellicht ook andere organisaties) binnen en buiten De Vernieuwde Stad de winnende ideeën willen implementeren. DVS steunt de verdere ontwikkeling van de ideeën met een geldbedrag.