Geen objecten gevonden

Digitale factuurverwerking rukt op bij grote woningcorporaties

Publicatiedatum: 08-11-2018

 

Steeds meer wordt de factuurverwerking bij grote woningcorporaties digitaal gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Woonstichting De Key bij haar collega’s uit De Vernieuwde Stad. Eén derde van de corporaties verwerkt de facturen volledig automatisch, maar de helft van de organisaties verwerkt de facturen nog handmatig in een systeem.


Handmatig en automatisch

Kevin Osei Assibey (Woonstichting De Key) onderzocht de ontwikkeling van de automatische digitale factuurverwerking bij 24 “XL/L-woningcorporaties” die vrijwel allemaal aangesloten zijn bij De Vernieuwde Stad, het platform van grote en grootstedelijke corporaties. Zijn belangrijkste conclusies zijn:

• 1/3 van de corporaties verwerkt de facturen geheel automatisch, de helft van de corporaties doet nog handmatig ook al zijn dit vrijwel allemaal digitale facturen, en een deel besteedt de verwerking uit;

• 1/5 van de corporaties ontvangt nog heel veel papier facturen;

• De meest voorkomende problemen bij factuurverwerking zijn de onjuiste en onvolledige gegevens, de niet goed werkende scanherkenning en de lange doorlooptijd. Deze problemen komen zowel bij handmatige als automatische verwerking voor.

Toekomst

Volgens de onderzoeker verwacht 75% van de corporaties binnen vijf jaar de slag te kunnen maken naar automatische factuurverwerking (ontvangen, herkennen en verwerken). De grootste belemmeringen daarbij zijn de samenwerking met leveranciers en andere organisaties en de aanpassing van de systemen en de ICT-infrastructuur. De corporaties binnen De Vernieuwde Stad geloven dat het leren van elkaar en onderlinge samenwerking hen verder kunnen helpen. In die zin is men optimistisch over de toekomst.

Download het volledige onderzoeksrapport hier

 

Deel deze pagina

Deel deze pagina