Geen objecten gevonden

Verslag reis Kopenhagen-Malmö

Publicatiedatum: 24-07-2022

BO01 Malmö

In Malmö werken het gemeentelijk woningbedrijf en ontwikkelaars nauw samen om slechte wijken er weer bovenop te helpen. Er wordt verdicht, is veel aandacht voor groenonderhoud en klimaatadaptatie, en er wordt veel geïnvesteerd in community building.

De nieuwe wijk BO01 in het voormalig havengebied is een visitekaartje qua architectuur in combinatie met klimaatadaptie en groen. Het havenfront is een nieuwe ontmoetingsplek geworden, ook voor mensen van buiten de wijk.

In Kopenhagen valt vooral de snelheid waarmee hele nieuwe wijken ontwikkeld worden op. De overheid doet voorinvesteringen in infrastructuur. Ontwikkelaars hebben ook hier een hele brede taakopvatting. Ze hebben bijvoorbeeld ook bedrijfsonroerendgoed en bepalen dat in de winkelruimtes vooral kleine bedrijven komen (geen ketens), die ook nog eens bijdragen aan een gezonde levensstijl. Verder kijken investeerders vooral naar de lange termijn. Ze ontwikkelen niet om snel rendement te halen, maar blijven betrokken en exploiteren de woningen voor lange termijn. Ze ontwikkelen woonconcepten voor verschillende doelgroepen.

Dit zijn enkele inspirerende inzichten die we opdeden tijdens de korte studiereis van een aantal DVS-bestuurders naar de twee Scandinavische steden, die eind juni plaatsvond.

Bekijk hier het beeldverslag van de reis.

Deel deze pagina

Deel deze pagina