Geen objecten gevonden

Werkconferentie Nieuwbouwkosten: Bouwen we niet te duur?

Publicatiedatum: 17-12-2019

 

Is met de stijgende nieuwbouwkosten de bouw van sociale huur nog mogelijk? En wat maakt een nieuwbouwwoning duur? Daarover organiseerde De Vernieuwde Stad een werkconferentie. 

Eén van de belemmeringen om de nieuwbouwproductie fors te vergroten vormt de stijging van de bouwkosten. Corporaties bouwen kwalitatief goede, duurzame en betaalbare woningen. Maar wel kostbaar. Om die goed te kunnen analyseren, moet scherp zijn welke kosten aan een project worden toegerekend en welke niet. Tijd voor een uniforme rekenmethode? Dan kun je ‘appels met appels’ vergelijken.

Samenstelling bouwkosten

De bouwkosten van DVS-corporaties zijn vergelijkbaar met die van andere corporaties. Zo blijkt uit vergelijking met de benchmarken van Aedes en van www.watkostdebouwvaneenhuurwoning.nl. (Het begrip stichtingskosten is verwarrender, omdat daarbinnen heel verschillend kosten worden toegerekend). De bouwkosten zijn fors gestegen de laatste jaren, terwijl de woningen kleiner werden. Het is dan ook niet de oppervlakte die een woning duurder maakt, maar met name de installaties en de gevel. Duurzaamheidseisen jagen de kosten ook flink op, evenals de krapte op de markt.

Kostenbesparing

Zowel modulair als conceptueel bouwen (gebruik maken van reeds ontwikkelde concepten) kan flink kostenbesparend werken. Samen inkopen en aanbesteden heeft tot op heden nog weinig kostenvoordeel opgeleverd. Binnen De Vernieuwde Stad zal verder onderzocht worden hoe de bouwkosten bij nieuwbouw en renovatie kunnen worden gematigd.

Download hier de impressie van de Werkconferentie Bouwkosten

 

Deel deze pagina

Deel deze pagina