Actieonderzoek

Betaalbaarheid, beschikbaarheid, toegankelijkheid, duurzaamheid, wonen & zorg, leefbare en veilige wijken: de volkshuisvesting staat voor een paar flinke uitdagingen. Uitdagingen waarvoor de benodigde kennis, handelingsperspectieven, business cases, methoden en instrumenten niet altijd direct beschikbaar zijn. Deelnemers ontwikkelen die onder leiding van het Instituut Publieke Waarde (IPW).

 

Hoe? Actieonderzoek 

Dat doen we met behulp van actieonderzoek. We leren en ontwikkelen door te #doen. We ontwikkelen duurzame oplossingen voor belangrijke uitdagingen voor de sector. Zijn er andere partijen die (financieel) kunnen bijdragen? Welke andere mogelijkheden zijn er nog meer te bedenken? De oplossingen proberen we in de praktijk uit, om ze vervolgens aan te scherpen. 

 

Lopende actieonderzoeken

  • Een business case ontwikkelen waarin fysiek en sociaal in evenwicht is. Het gaat om een complex in Holendrecht, waarvoor sloop/nieuwbouw te duur is. Door woningen toe te voegen en daarin gericht doelgroepen toe te wijzen, zijn grote besparingen mogelijk op budgetten buiten het woondomein. 
  • Het installeren van een zoutbatterij om de verduurzaming door te zetten. In een complex in Zaanstad vindt de verduurzaming geen doorgang, vanwege netcongestie. Het plaatsen van een duurzame zoutbatterij zou dit kunnen oplossen. Rest de vraag wie opdraait voo rde kosten: de corporatie, het netbedrijf of een derde partij?
  • De financiering van langer thuiswonen op twee locaties is de Zaanstreek. De ene locatie werkt goed, de andere niet. Hoe bestendig je het succes van de ene en laat je de andere meeprofiteren, zodat er twee goede locaties ontstaan?

 

Denk groot, doe klein

We vertrekken vanuit het perspectief van onze bewoners. Waar lopen zij tegen aan? Hoe kunnen we meer waarde voor hen ontwikkelen? We doen dat ook op wijk- of gebiedsniveau: hoe kunnen we meerdere bewoners verder helpen? En wat is hun eigen rol daarin? En dat doen we ook op stadsniveau: welke structurele oplossingen kunnen we ontwikkelen waar ook meerdere corporaties en steden hun voordeel kunnen doen? Dat noemen we van n=1 (bewoner) naar n=1000 (buurt/wijk/gebied) naar n=100.000 (stad/steden). 

 

Wat? Doorbraakmethode  

We gebruiken de doorbraakmethode. Het IPW ontwikkelde die methode om mensen die vastlopen in bureaucratische systemen verder te helpen, door te kijken naar wet- en regelgeving (legitimiteit), kosten en baten (rendement) en door de vraag te beantwoorden hoe ze zelf eigenaar van oplossingen kunnen worden (betrokkenheid). Daarnaast ontwikkelde het IPW een gebiedsdoorbraakmethode. Die methode maakt het mogelijk om oplossingen op gebieds-, wijk- en stadsniveau te ontwikkelen. De deelnemers leren in dit traject beide methodes toepassen op basis van de problemen en oplossingen die ze in hun eigen praktijk tegenkomen. Op die manier leren we op basis van urgente en praktische vraagstukken rondom volkshuisvesting.