Gebiedsontwikkeling in Nederland

Co Verdaas over gebiedsontwikkeling

De strijd om de ruimte

Co Verdaas neemt ons in zijn presentatie met een historische blik mee naar de inrichting van Nederland. Zijn kaartjes laten zien hoe veel voller Nederland is geworden. Tegelijkertijd nemen de eisen die we aan onze omgeving stellen toe. Denk aan stikstof en lucht- en waterkwaliteit. Een belangrijke stap die is gezet, is dat water en bodem inmiddels leidend zijn bij beleidskeuzes.

Gebiedsontwikkeling in Nederland kent veel uitdagingen

Als we ook kijken naar opgaven in Nederland die aanspraak maken op de ruimte, zoals woningbouw, energietransitie, landbouw en natuur, zorgt dat voor een enorme druk. Tegelijkertijd wijst Verdaas ons erop, dat we niet op een eiland leven en dat keuzes mede afhankelijk zijn van de geopolitieke context, waaronder afspraken in Brussel, maar ook vervuiling die elders optreedt.

Waar het volgens Verdaas aan ontbreekt is een centrale afweging van alle belangen en het maken van keuzes. Dat het Rijk weer regie wil nemen is positief, maar de keuzes worden nog niet gemaakt. Ondertussen zijn er tal van tafels waar over deelonderwerpen wordt gepraat en kaders worden opgesteld. Er worden nog te weinig samenhangende keuzes gemaakt. De eerste positieve stappen worden gezet in de Regionale Investeringsagenda's.

Voor corporaties is het zaak om je goed bewust te zijn van de context waarin je opereert. Wie praat met wie over randvoorwaarden en waar kun je invloed uitoefenen? Als je een locatie op het oog hebt voor woningbouw, maar op de lange termijn lijkt het onwaarschijnlijk dat hier gebouwd kan worden, bijvoorbeeld door de bodemkwaliteit, dan is het misschien niet verstandig om daar energie in te stoppen. Je kunt dan soms beter even niets doen en afwachten in plaats van schaarse tijd en middelen - denk ook aan personeelskrapte - in te zetten om aan zo'n project te trekken.

Er zijn 26 programma’s voor fysieke leefomgeving. Er wordt meer overlegd dan ooit, maar er worden minder huizen gebouwd.